Geld over houden en bezuinigen: dubbel op?

En weer is er een bezuiniging gevonden, nu door 6,5 miljard euro in de komende jaren te schrappen in de infrastructuur. Er is geen geld. Dat valt toch niet te rijmen met de actuele aanbestedingspraktijk. De laatste tijd zijn er voortdurend berichten over geweldige aanbestedingsresultaten (waarmee de sector zichzelf overigens in de problemen brengt), soms wel tot 20 of 30 procent ten opzichte van het beschikbare budget.

 

Uitgaande van een jaarlijks volume van 65 miljard euro aan de bouw gerelateerde uitgaven, hebben we het dan toch over een geweldig bedrag. Een deel daarvan wordt natuurlijk niet gerealiseerd (vaste contracten)  maar dan nog. Waar blijft deze winst?

 

Door de huidige scherpte van de aanbiedingen waarmee opdrachtgevers veel geld over houden, zou de sector beloond moeten worden met continuïteit in het projectvolume. Voor hetzelfde geld wordt immers (veel) meer mogelijk. Zo beschouwd hoeven projecten helemaal niet geschrapt te worden. Sterker nog, door ze te handhaven blijven banen in stand en bedrijven overeind: geen uitkeringen maar inkomstenbelasting, btw-inkomsten, vennootschapsbelasting.

 

De werkelijkheid is anders. Er worden wel projecten geschrapt. Waarom? Banen op de tocht, er wordt geen toegevoegde waarde geleverd. Is dit uit te leggen?

 

20 februari 2013